Minister P. Žiga sa zastal svojich obvinených predchodcov

22.08.2012 Nitra

Nové Sady 22. augusta (TASR) - Exministri životného prostredia László Miklós (SMK) a Jaroslav Izák (SNS) postupovali v súlade so zákonom, keď nepovolili ťažbu dreva po kalamite vo Vysokých Tatrách v roku 2004. Konštatoval to dnes súčasný šéf rezortu Peter Žiga (Smer-SD) na margo obvinenia, ktoré voči nim vzniesla prokuratúra. Tá je presvedčená, že exministri mali konať, aby zastavili lykožrútovú kalamitu.

Žiga (Smer-SD) však označil takéto obvinenie "za zvláštne". Problém totiž podľa neho vznikol v dôsledku toho, že paralelne fungujú dva zákony, ktoré si vzájomne odporujú. Ide o zákon o ochrane prírody a zákon o lesoch. "Podľa mňa ministri postupovali v súlade so zákonom o ochrane prírody," povedal dnes po rokovaní vlády. Legislatíva, ktorej sa pridržiavali exministri, podľa neho zakazuje robiť akékoľvek úkony v zmysle ťažby dreva v dotknutých zónach Tatier.

Prokuratúra však podľa neho zrejme hodnotila prípad podľa zákona o lesoch. "Podľa tohto zákona je vlastník lesa povinný odstrániť následky škôd, respektíve urobiť všetky opatrenia, aby nevznikli škody na lesoch," povedal Žiga. Ten upozorňoval na nesúlad dvoch zákonov aj v minulosti. Odstrániť ho má pracovná skupina rezortu životného prostredia a ministerstva pôdohospodárstva.

Generálna prokuratúra chce o obvinení informovať vo štvrtok (23.8.) na tlačovej besede. "Na základe výsledkov skúmania vyplynulo, že aktívny prístup k ochrane lesa, teda vyťaženie poškodených porastov a zabránenie premnoženiu podkôrnika, je vhodnejší ako pasívny prístup, ponechanie poškodeného lesa v dreve," argumentovala podľa denníka Sme prokuratúra v obvinení.
 

Vyberte región